Author

G A LORÉN

en kort biografi

Jag föddes i Göteborg 1945 och har mina rötter på Brännö på fädernet och i Malmö på mödernet. G A står för Göran Albert. Nästan alla vuxna, manliga släktingar var sjöbefäl i handelsflottan eller vingalotsar. Kvinnorna var hemmafruar som var vanligt på den tiden. Jag testade livet till sjöss några år i ungdomen men insåg att det inte var något för mig. Under livets gång har jag haft andra jobb som reklamtecknare, fotograf, brevbärare, turistvärd. Mitt intresse för språk och litteratur ledde med tiden till ett antal deckare som jag skrev på engelska och lyckades publicera i England och USA under åren 00-06. Det är de böckerna som nu kommer i svenska versioner. Den första heter Freddys Agentur. Stilen är kåserande och göteborgskt avspänd. Blod, våld och erotik får man leta efter någon annanstans, men action och spänning som blandas med humor och vardagsfilosofiska funderingar får stort utrymme...


 

Vid något tillfälle diskuterades i DN vem som har rätt att kalla sig författare. Jag läste inte artikeln, hörde bara talas om den men frågeställningen fick mig att fundera. Med min enkla bakgrund får jag nog inte räkna mig till den förfinade skaran. Så jag har tänkt ut några alternativa beteckningar med tanke på vad en författare väntas syssla med: ordknegare, styckemästare, paragraftekniker, textsnickare, satskonstruktör, meningsmotsättare. Jag tror jag fastnar för ordknegare. Det låter rejält.


Jag skriver för att det är kul och har inga andra ambitioner än att skänka några timmars förströelse och kanske få läsaren att fundera kring livets förtretligheter som min huvudperson Freddy ständigt råkar ut för. Det är Freddy som berättar. Han har ingen förebild i verkliga livet utan är min fiktiva bild av en typisk göteborgare. En glad och trevlig tjomme med enkla vanor. Eller det är så här, Freddy har många förebilder som jag har mixat ihop till den optimistiske deckaren som ofta råkar ut för Petter Pratsjuk vid någon av Göteborgs många bardiskar. Men det är väl det bardiskar är till för. Snackbar är något annat men det ordet passar bra in på det som händer när Freddy beställer sin fyra whisky med fyra isbitar. Is i magen är också något annat men det har Freddy massor av efter ett besök på puben. Du har kanske träffat honom...


Klicka gärna på knapparna nedan och läs om böckerna. Faktaruta och köplänk finns på respektive sida...


Det fanns en tid när en författarverkstad såg ut som en skräpkammare med papper liggande överallt, inte minst på golvet. Det har datorerna ändrat på. En laptop tar ingen plats. Får till och med plats på trånga flyget.


Fast jag har lite mer arbetsutrymme än bordet på bilden. Ville bara få med mina tre intressen på samma foto, bild - tavlan på väggen är en olja jag målade på sjuttiotalet -, skrivandet - och gitarren som är min avkoppling.

BHouse. Copyright @ All Rights Reserved.

BANK